Skip to content

Categories:

Abe

De vrouw in het zand

Kobo Abe begon als dichter, maar maakte in 1962 naam met de novelle ‘De vrouw in het zand. Het werd in 1964 verfilmd door Hiroshi Teshigahara onder de naam ‘Woman in the dunes’. Abe schreef zelf het filmscript.

De hoofdpersoon lijkt op de schrijver: Hij is amateur-wetenschapper en verzamelt insekten in de duinen, fotografeert en schrijft.

Als het tijdens zijn wandeling al laat is geworden vraagt hij aan een paar dorpelingen of hij in het dorp onderdak kan krijgen. Hij kan overnachten bij een vrouw, die haar huis op de bodem van een zandkuil heeft. Maar als hij de volgende dag verder wil gaan, merkt hij dat de touwladder is opgehaald en hij gevangen wordt gehouden.

In de periode die volgt probeert hij op verschillende manieren te ontkomen, maar uiteindelijk besluit hij bij haar te blijven. Hij verkeert in een isolement, maar zijn wereld is door deze beperking ook overzichtelijker geworden en na zeven jaar is voor hem alleen de idee, dat de touwladder aanwezig is voldoende om niet te vertrekken. Als een vogel in zijn kooi besteedt hij geen aandacht meer aan het openstaande deurtje. Hij is innerlijk vrij.

[FB 9/6/2017]

The Face of Another 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Face of Another (1964) gaat over een man, die na een ongeluk een nieuw gezicht krijgt. Door dit masker kijkt hij anders naar de wereld. Het werk werd in 1966 verfilmd door Hiroshi Teshigahara.

The Ruined Map

The Ruined Map (1967) gaat over een man, die als detective de opdracht krijgt van een vrouw om voorzien van een map haar verdwenen echtgenoot te zoeken. Maar hij slaagt er iet in, komt in een crisis en identifoceert zichzelf met de man die hij zoekt. In 1968 werd ook dit werk door Teshigahara verfilmd onder de titel The Man Without a Map.

The Box Man

The Box Man (1973) handelt over een man met een kartonnen doos over zijn hoofd, die lopend door de straten van Tokyo de wereld ziet zoals deze is of zoals hij zich deze verbeeldt. Abe’s werk wordt getypeerd als surrealistisch en vergeleken met Kafka.

The Poets’s Life

Een andere bekende regisseur is Kihachirō Kawamoto. Hij verfilmde in 1974 een verhaal van Abe: