Skip to content

Categories:

Bach

Jonathan Livingston Seagull

Seagull 03

De Amerikaanse schrijver Richard Bach werd opgeleid tot piloot en ontwikkelde belangstelling voor stuntvliegen. In veel van zijn werk speelt vliegen een belangrijke rol. Maar tot grote hoogte kwam hij enkel in het in 1970 verschenen werk ‘Jonathan Livingston Seagull’. Het werk verscheen met zwartwit foto’s van Russell Munson. Er is ook een verfilming met muziek van Neil Diamond. Muziek van Bach was ook een goede optie geweest, want Richard Bach is van de componist een verre nazaat.

De hoofdpersoon -een jonge zeemeeuw- is een buitenstaander voor wie vliegen niet tot doel heeft om voedsel te vergaren, maar om ervaring op te doen: ‘maar nu hebben we eindelijk iets anders om voor te leven – om te leren, te ontdekken, om vrij te zijn!’.
Door alle gebeurtenissen als leermomenten te zien en als mogelijkheden tot groei is elk levend wezen in staat om zijn eigen leven te verbeteren en zelfs te perfectioneren.
Dat Bach dit werk als parabel voor de mens ziet, blijkt al uit de opdracht voorin: ‘Opgedragen aan de echte Jonathan Zeemeeuw, die in ons allemaal leeft.‘ [FB 29/12/2015]