Skip to content

Categories:

Camus

De vreemdeling

Albert Camus (1913-1960) publiceerde in 1942 het werk ‘De vreemdeling’. De hoofdpersoon, aangeduid bij zijn achternaam Meursault heeft net te horen gekregen dat zijn moeder in het verzorgingshuis is overleden. Hij neemt vrij om de uitvaart bij te wonen. Het is een snikhete dag en het is aanvankelijk alsof uit zijn loomheid ook onverschilligheid voortkomt.

Meursault is een persoon die onverschillig in het leven staat: Hij is niet bedroefd over het overlijden van zijn moeder, houdt niet van zijn vriendin Marie, bespot het huwelijk en mist de passie van zijn buurman Raymond. Als hij betrokken raakt bij de conflicten van deze buurman en een man doodt dan geeft het uiteindelijke proces pas echt inzicht in zijn levenshouding: Hij is vervreemd van zichzelf en de samenleving. Dit proces van dissociatie is kenmerkend voor de roman. Ook de in de latere essays beschreven ‘filosofie’ van het absurdisme, die inhoudt dat het leven geen zin heeft, komt in dit werk al sterk tot uiting.

Jacques Ferrandez heeft ‘De vreemdeling’ bewerkt tot een voorbeeldige graphic novel, waarin de zachte sfeertekening in het eerste deel en hardere blauwtinten in het deel dat zich in de rechtbank afspeelt het verhaal voor mij op deze warme dag opnieuw tot leven brengen.

(FB 11/6/2017)

Visconti

Zijn beroemdste werk ‘De vreemdeling’is verfilm door Visconti:

Quotes:

In het midden van de winter, heb ik eindelijk geleerd dat er in mij een onoverwinnelijke zomer schuil gaat.’Albert Camus

(“Au milieu de l’hiver, j’apprenais enfin qu’il y avait en moi un été invincible.”)