Skip to content

Categories:

Dali

Goede Vrijdag


Dali, Salvador (1904 – 1989, Spanish) ‘Christ of St John of the Cross’, summer 1951

Op de achtergrond van dit schilderij is een Catalonisch landschap te zien. De lucht is donker op deze ‘goede’ vrijdag, waarop Christus werd gekruisigd. Maar we zien de kruisiging niet vanaf de grond, zoals mensen die er voor staan. We zien de kruisiging vanaf het perspectief van God. De spijkers in handen en voeten ontbreken en er is geen doornenkroon alsof dit overbodige attributen zijn.

Maar voor degene die deze afbeelding al te snel als blasfemisch zou gaanbeschouwen wil ik wijzen op de 16de eeuwse tekening van Johannes van het Kruis, die hij maakte na een visioen, en dat de inspiratiebron vormde voor Dali’s interpretatie. Dali noemde zijn werk zelfs naar deze tekening:
‘De Christus van de Heilige Johannes van het Kruis’.

Toevallig kreeg ik vandaag een prachtig boek over Dali. Dus morgen een nieuw schilderij. Mooie, zinvolle dagen gewenst.

(FB 25/3/2016)

Witte donderdag


Schilderij: ‘Het Sacrament van het Laatste Avondmaal’ van Salvador Dalí, olieverf, 1955

“Dalí’s true intention, which he has masterfully accomplished on this canvas, is to remind us of what is occurring in every celebration of this mystery of bread and wine: that the worship here on earth makes present the realities of worship in heaven.”

Michael Anthony Novak

(FB 24/3/2016)

Sunrise by the Ocean

Het werk “Sunrise by the Ocean’ lijkt inderdaad sterk op het werk van Dali. Dali maakt ook vaak gebruik van het ei als symbool. Maar dit werk is toch echt van de Russische, surrealistische kunstenaar Vladimir Kush, Kush is sterk door Dali beinvloed en heeft prachtige werken gemaakt: http://vladimirkush.com/sunrise-by-the-ocean

(FB 27/3/2016)