Skip to content

Categories:

Davis

Waarheid

Lydia Davis heeft een kort verhaal geschreven over Auden: Hoe W.H. Auden de nacht in het huis van een vriend doorbrengt. Het verhaal roept veel vragen op: Wanneer speelt het verhaal zich af? In welke plaats en in welk huis brengt Auden de nacht door? Wie is de vriend? Misschien is het verhaal glashelder en stel ik onmogelijke vragen. Maar wat ik graag wil weten is: Wat is het waarheidsgehalte van dit korte verhaal. Vanmorgen heb ik in alle vroegte het antwoord gevonden en toen kon ik verder gaan met lezen en schrijven. (FB 15/8/2015)

De moeder van Lydia Davis

Met het werk van Lydia Davis maakte ik kennis toen ik een interview tussen haar en Wim Brands beluisterde. Brands gaf haar een boek en vroeg of ze het verhaal ‘De moeder’ wilde voorlezen en dat deed ze. Eigenlijk vind ik dit verhaal nog steeds haar beste verhaal. Het gaat als volgt: ”Het meisje schreef een verhaal. ‘Maar hoeveel beter zou het zijn als je een roman schreef,’ zei haar moeder. Het meisje bouwde een poppenhuis. ‘Maar hoeveel beter zou het zijn als het een echt huis was,’ zei haar moeder. Het meisje maakte een kussentje voor haar vader. ‘Maar zou een sprei niet praktischer zijn?’ zei haar moeder. Het meisje groef een klein gat in de tuin. ‘Maar hoeveel beter zou het zijn als je een groot gat groef,’ zei haar moeder. Het meisje groef een groot gat en ging erin slapen. ‘Maar hoeveel beter zou het zijn als je voor altijd sliep,’ zei haar moeder. ‘ Uit: Lydia Davis, Bezoek aan haar man en andere verhalen. (FB 13/8/2015)

Bezoek aan haar man

Paul Auster en Lydia Davis (ook schrijver en vertaler) zijn korte tijd (van 1974-1979) getrouwd geweest. In zijn werk ‘Van de hand in de tand’ noemt hij dit feit eenmaal. Lydia Davis wiens verhalenbundel ‘Bezoek aan haar man’ ik aan het (her)lezen ben, noemt haar ex-man ook bij tijd en wijle. In het verhaal ‘Het graatje’ vertelt ze met de scherpte van een fileermesje hoe haar man op een dag tijdens de maaltijd bijna stikte in een visgraatje. Ze beschrijft het met een afstandelijke wrangheid, die zowel intrigerend is als afstotend. Ik mag Lydia Davis eigenlijk niet, maar mijn God wat kan ze goed schrijven. (FB 12/8/2015)

Varianten van ongemak

Ik lees Lydia Davis: Varianten van ongemak en ‘(.) er staan zulke mooie passages in het boek dat ik denk dat ik zelf ook mooi ben geworden.’

(FB 7/12/2012)

 

Boekenprogramma

Op 18/11/2012 was er een boekenprogramma over Lydia Davis.

https://www.vpro.nl/boeken/programmas/boeken/2012/18-november.html

(FB 18/11/2012)