Skip to content

Categories:

Fermine

Het goud van het leven

Het verhaal ‘De goudzoeker’ van Maxence Fermine begint in Langlade (Provence) in 1885 als de hoofdpersoon Aurélien Rochefer besluit om imker te worden. Maar al in het derde seizoen worden door een noodlottig onweer zijn bijenkorven verwoest.

Hij besluit hierop naar Afrika te reizen (op zoek naar goud en naar een vrouw met een goudkleurige huid waarover hij heeft gedroomd). Hij komt uiteindelijk in Harar en vindt de vrouw, maar hun geluk is kortstondig. Hij keert uiteindelijk weer terug naar Frankrijk. Met een vriend besluit hij opnieuw bijen te gaan houden in Langlade. Maar hun droom om een bijenstad te bouwen houdt slechts kort stand.

Uiteindelijk realiseert hij zich, dat de schat (het goud) dat hij zocht zich in Langlade bevindt in de persoon van Pauline, de vrouw die op hem heeft gewacht. Hierdoor vindt hij uiteindelijk het goud van het leven, waarmee het verhaal op dezelfde wijze eindigt als het beroemde verhaal ‘De alchemist’ van Coelho.

Mooi in dit Coelhoiaanse verhaal zijn vooral de poëtische beschrijvingen: ‘In feite had Aurélien Rochefer altijd een voorliefde gehad voor goud. Om te beginnen omdat hij geboren was in een gigantisch schilderij van zon en licht. Een schilderij dat Provence wordt genoemd.’ Het zijn deze beschrijvingen die van dit werk een poëtisch kleinood maken.

(FB 18/7/2016)