Skip to content

Categories:

Gallico

De sneeuwgans (film The Snow Goose 1971)

Er zijn kerstverhalen die niet alleen met kerst worden gelezen. Ze zijn zo universeel, dat het niet uitmaakt wanneer je het verhaal leest. Toch is ‘De Sneeuwgans’ van Paul Gallico een kerstverhaal, dat gaat over het goede in de mens en de liefde die alles overwint.
Het verhaal is vrij eenvoudig: een man, Philip Rhayader, gaat in het jaar 1930 wonen in de afgelegen vuurtoren aan de kust van Essex en zorgt voor de ganzen en eenden die bij hem overwinteren. Hij heeft een goede inborst, maar zijn onaangename uiterlijk schrikt mensen af. Hij leeft dan ook alleen, zorgt voor de vogels en schildert hen. Op een dag komt het meisje Fritha met een gewonde, aangeschoten sneeuwgans bij hem langs. Hij verzorgt de vogel liefdevol en tussen hen onwikkelt zich een vriendschap. De vogel en het meisje keren elke winter bij hem terug en verlaten hem weer in het voorjaar.
Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en Britse soldaten vastzitten op het strand van Duinkerken besluit hij om met zijn zeebestendige zeilboot op en neer te varen en zoveel mogelijk soldaten in veiligheid te brengen. De sneeuwgans (die inmiddels permanent bij hem blijft) vergezelt hem in de lucht. Uiteindelijk komt ook hij om en ze vinden zijn boot.Boven de boot cirkelt een witte Canadese sneeuwgans, die hem nog een laatste eer bewijst.
Ook het meisje (een vrouw inmiddels) ziet hoe de sneeuwgans nog eenmaal terugkeert en haar woorden, die getuigen van een liefdevol inzicht, raken aan de kern van ons bestaan.
De Britse schrijver William Fiennes heeft het verhaal van Gallico herlezen tijdens een moeilijke periode in zijn leven en besloot om de reis van de Noord-Amerilaanse sneeuwganzen te gaan volgen. Hij ontwikkelt zich tot een goed vogelaar, maar interessanter in zijn werk ‘De sneeuwganzen’ zijn zijn beschouwingen over eenzaamheid en liefde en daarmee raakt ook hij aan de kern van Gallico’s wonderschone vertelling. [FB 27/12/2015]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1pwwZOGN-ao?rel=0&w=300&h=169]

The Small Miracle (film: Never Take No For An Answer 1951)

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=t0FDnKUrx3A?rel=0&w=300&h=225]