Skip to content

Categories:

Garsjin

De rode bloem

Vsevolud Garsjin heeft ons in zijn korte leven (1855-1880) alleen een aantal korte verhalen en novellen nagelaten, maar in dat boeket is er één verhaal, dat in elke bloemlezing is opgenomen: De rode bloem.

De hoofdpersoon in dit beroemde verhaal is een krankzinnige, die net de inrichting wordt binnengevoerd. Hij leeft met de idee, dat hij het kwaad in de wereld wil bestrijden. Als hij in het bloemperk op de binnenplaats van de instelling drie dieprode, opiumvoortbrengende papavers ziet dan ziet hij deze ‘onschuldige’ bloemen als Baudelairiaanse bloemen van het kwaad.

Zijn plan is om deze bloemen één voor één de plukken en onschadelijk te maken. De twee eerste bloemen weet hij te plukken en mee te nemen. De laatste kost hem alle inspanning, die hem nog rest, en draagt hij in zijn inmiddels onbeweeglijke en verharde hand mee naar zijn graf.

Garsjin verliet op jonge leeftijd de middelbare school en ging het leger in om te vechten tijden de Russisch-Turkse oorlog. Deze ervaringen hebben hem als gevoelig mens geconfronteerd met de wreedheid van de wereld. Zijn in aanleg al depressieve aard zorgde ervoor, dat hij de inrichting van binnenuit kende. Hij pleegde uiteindelijk zelfmoord door in het trappengat van zijn appartement te springen en overleed korte tijd later. Of hij gestorven is met een bloem in zijn hand weten we niet, maar de rode bloem is onlosmakelijk met hem verbonden.

(FB 12/6/2016)