Skip to content

Categories:

Giono

De man die bomen plantte

  

Giono schreef een verhaal over een oude man, die alleen (zijn vrouw en zoon zijn overleden) in een verlaten dorp woont. Hij heeft als missie om er elke dag op uit te trekken en honderden eikels te planten om zo de kiem te leggen voor een heel eikenbos. Hij is van mening dat met het bos ook de beken en de dieren en de mensen terug zullen keren. De verteller van het verhaal bezoekt de oude man meerdere malen en ziet hoe zijn eenvoudige arbeid uiteindelijk succesvol is.

Giono schreef dit verhaal op verzoek om onderdeel uit te maken van de serie ”The Most Unforgettable Character I’ve Met. Maar het werd uiteindelijk geweigerd, omdat de redactie van Readers Digest ontdekt had, dat er geen meneer Bouffier bestond en dat het bos een fictie was. Het verhaal werd uiteindelijk toch uitgegeven en het is inmiddels wereldberoemd geworden. Het is dan ook een symbolisch verhaal over de invloed, die één mens, die het goede doet, kan hebben op zijn omgeving.

Een onvergetelijk verhaal en op youtube ontdekte ik na het herlezen van het verhaal ook de animatiefilm uit 1987 van Frédéric Back.

[FB 12/9/2017]