Skip to content

Categories:

Goethe

Wolfgang von Goethe, Faust (München 1874) De illustratie ‘Faust en Gretchen’ is van August von Kreling. (FB 10/9/2016)

Faust

Pieter Steinz reisde door Nederland (kasteel Waardenburg) en Duitsland (van Knittlingen naar Staufen) om de plaatsen te bezoeken, die de historische Faust (ca. 1478-1540) heeft bezocht. Hij heeft ook ontmoetingen heeft gehad met Faustkenners zoals de germanist Günther Mahal en Dell’Aira, de auteur van het werk ‘Faustius. Een geschiedenis van Faust in Nederland’. Zijn reisverslag ‘De duivelskunstenaar. Een reis van doctor Faust door 500 jaar cultuurgeschiedenis’ is daarom alleen al de moeite waard.

Maar de historisch Faust is eigenlijk alleen interessant, omdat hij de bron was en is van talloze interpretaties in de literatuur, film, muziek en de kunst. En natuurlijk staat de meest bekende interpretatie van Goethe ook bij Steinz centraal. Een hoofdstuk heeft als titel ‘De Faust van Goethe’ en het volgende ‘Faust na Goethe.’ Voor de echte liefhebber (die alles eigenlijk al heeft) is deze culturele reisreportage dan ook aan te raden.

Maar het biedt geen reis door of overzicht van 500 jaar cultuurgeschiedenis. Daarvoor worden teveel werken onvermeld gelaten. Ook twee belangrijke verfilmingen zoals ‘Lekce Faust’(1994) van Jan Svankmajer en ‘Faust’ (2011) van Sokoerov komen in het filmoverzicht, dat maar tot 1967 gaat niet voor, terwijl dit reisverslag verscheen in 2010 en een derde herdruk kreeg in 2016.

Dat kan een keuze zijn, maar een titel zoals ‘Faust heeft echt bestaan’ had de inhoud meer recht gedaan. Maar verder over de doden (ook de Faustiaanse) niets dan goeds.

(FB 10/9/2016)