Skip to content

Categories:

Grin

De scharlaken zeilen

Het werk ‘De scharlaken zeilen’ uit 1923 van de Russische schrijver Alexander Grin is een literair kleinood met de charme van een sprookje.

Als een matroos terugkeert van zijn reis naar het dorp Kaperna is zijn vrouw overleden in het kraambed. Hij moet alleen zorgen voor zijn dochter Assol en besluit op het land nieuw werk te zoeken. De bootjes die hij van hout maakt zijn hun enige inkomsten. Assol laat op een dag een prachtig bootje met scharlaken zeilen varen en raakt het kwijt. Ze vindt het terug in de handen van een rondtrekkende verhalenverteller. Deze vertelt aan het meisje, dat er op een dag een echt schip met scharlaken zeilen naar Kaperna zal komen om haar op te halen.

Kapitein Grey meert op een dag aan in Kaperna en ziet Assol en is op slag verliefd. Als hij navraag naar haar doet, hoort hij over haar droom, waaraan niemand in het dorp geloof hecht. Maar hij realiseert zich, dat hij in staat is om haar droom uit te laten komen en hij laat zijn schip voorzien van scharlaken zeilen en vaart met de volledige bemanning op Kaperna aan. In de verte ziet Assol dat haar droom werkelijkheid is geworden en ze gaat evenals alle bewoners van Kaperna in grote haast naar het strand.

Elk jaar is er in St. Petersburg een scharlaken zeilen festival, zodat de herinnering aan Grin en dit prachtige verhaal levend blijft.

Er is een mooie, nieuwe uitgave van Uitgeverij Amstel Ark Press. De vertaling is van Margaretha Bucking en de illustraties zijn van Savva Brodskij.

(Er is ook een Nederlandse uitgave van Uitgeverij Pegasus Amsterdam met illustraties van M.A. Dorochov. De vertaler is Connie Brood. De uitgave is gedrukt in de USSR. Copyright Nederlandse vertaling: Uitgeverij Progres (Moskou) 1981.Op de voorkant staat een afbeelding van een werk van Böcklin.)

(FB 12/6/2016)