Skip to content

Categories:

Hammarskjöld

Merkstenen
    
De Zweedse diplomaat Dag Hammarskjöld (1905-1961) bracht het tot Secretaris Generaal van de Verenigde Naties. Hammarskjöld kan omschreven worden als een succesvol man met een onvoorwaardelijke plichtsbetrachting. Hij bezocht veel landen en had contact met de groten der aarde, maar hij bleef bescheiden en vond het een eer om dienstbaar te zijn. Hij leefde alleen en was vaak eenzaam.

Na zijn dood ten gevolge van een vliegtuigongeluk vond men in zijn appartement in New York zijn dagboekaantekeningen. Erbij lag een brief aan een collega met de vraag om deze aantekeningen- indien de moeite waard- uit te geven. Ze verschenen postuum in 1963 onder de naam ‘Merkstenen’. Zijn aantekeningen zijn een gesprek met zichzelf en later ook met God en omvatten de periode 1925-1961 en daarmee een heel leven. Het werk omvat naast proza ook gedichten en haiku’s en doet denken aan ‘Reis naar het Noorden’ van Basho. Het is geen eenvoudig werk en het lezen lijkt op het beklimmen van een hoge berg. Maar eenmaal bovenaan is het uitzicht adembenemend en prachtig.
Hammarskjöld was naast diplomaat ook een enthousiast bergbeklimmer. Merkstenen zijn de stenen die een bergbeklimmer achterlaat in het landschap om zijn weg terug te vinden. Ze dienen ook als richtlijnen voor de lezer op zijn levenspad: ‘Wat je zou kunnen verwerven –dat de grootheid van het leven zich in je zou weerspiegelen naar de maat van je zuiverheid.’ 
[FB 8/1/2016]

[FB 8/1/2016]