Skip to content

Categories:

Lomax

The Railway Man

Eric Lomax (1919-2012) was al van jongs af aan een fanatiek treinfanaat. Hij ging in dienst en werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen genomen toen de Japanners in 1942 Singapore innamen en de Britten versloegen. Ironisch is dat hij als Britse officier in 1942 in de provincie Kanchanaburi in Thailand te werk werd gesteld ten behoeve van de beruchte Birma-spoorlijn (van Birma naar Siam). Het werd ook wel de Dodenspoorlijn genoemd, want bij de aanleg ervan kwamen meer dan 100.000 mensen om.

Doordat hij en medegevangenen een radio hadden gemaakt en hijzelf een kaart van de spoorlijn had getekend, werd hij als spion behandeld en onderging hij ondenkbare mishandelingen. Hij was na de oorlog niet meer in staat om te wennen aan een burgerlijk leven en ook zijn huwelijk liep stuk. Een kentering in zijn bestaan kwam door de ontmoeting in 1980 met de verpleegkundige Patti Wallace voor wie hij zijn vrouw verliet. Ze trouwden in 1983. Zij was degene die tot hem door wist te dringen en hij besloot uiteindelijk om terug te keren en in contact te komen met zijn vroegere beul Takashi Nagase, die blijkens een krantenartikel nog leefde en rondleidingen verzorgde. Mooi is de ontmoeting tussen beide mannen in de Hellfire Pass, de weg die door krijgsgevangenen tussen twee rotsen is uitgehouwen. Lomax is uiteindelijk in staat om zijn vroegere beul te vergeven en dat offer maakt diepe indruk. Lomax schreef hierover de bestseller The Railway Man (1995).

Het werk is in 2013 prachtig verfilmd met Colin Firth in een sterrol als de oudere Lomax en Nicole Kidman als Patti. Lomax stierf voordat de film uitkwam, maar heeft daarvoor nog veel gesprekken met Colin Firth gehad en die invloed is duidelijk merkbaar.

(FB 2/7/2016)