Skip to content

Categories:

Mantel

Wolf Hall

‘Some of these things are true and some of them lies. But they are all good stories.’
Hilary Mantel, Wolf Hall (FB 26/3/2017)

(De Engelse schrijfster Hilary Mantel (1952-) schreef vooral historische romans zoals ‘A Place of Greater Safety’ (1992) over de Franse Revolutie en de belangrijkste kopstukken hiervan , ‘The Giant, O’Brien” (1998) over de reus Charles O’Brien en meer hedendaags ‘The Assassination of Margaret Thatcher’ (2015).

  

Maar haar bekendste historische romans zijn: ‘Wolf Hall’ (2009) en ‘Giving Up the Bodies’ (2012). Deel 1 gaat over de opkomst van Thomas Cromwell als minister en machtigste man aan het hof van Hendrik VIII van Engeland.  Deel 2 vertelt het verhaal van de val van Anne Boleyn, de tweede vrouw van Henry VIII, en de rol die Cromwell hierin speelde. Mantel is nog bezig met het derde deel, dat zal gaan verschijnen onder de titel : ‘The Mirror and the Light.’

De eerste twee delen zijn in 2015 indrukwekkend verfilmd door de BBC en verschenen onder de naam: Wolf Hall. Zowel de boeken die beide bekroond zijn met de Man Booker Prize als de film zijn informatief, psychologisch knap neergezet en uiterst beeldend.)

Er zijn meerdere boeken over Hendrik VIII en over Anne Boleyn geschreven, zoals het werk van  Philippa Gregory ‘The Other Boleyn Girl’, dat eveneens is verfilmd.

Maar hetgeen de boeken van Mantell zo sterk maakt is, dat we de koning en zijn tweede vrouw zien vanuit het perspectief van een ander: Cromwell.

De geest geven

(Vlak voor de boekenweek werd Adriaan van Dis tijdens het programma DWDD in de gelegenheid gesteld om een aantal schrijvers te interviewen Bijzonder indrukwekkend was zijn interview met Hilary Mantel.

Gewoonlijk ben ik minder geïnteresseerd in levensgeschiedenissen van schrijvers: Maar ‘De geest geven’ over haar jeugd gaf mij meer inzicht in haar motivatie om te schrijven. [FB 23/3/2017]

Interview

https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/media/371267

(Dit interview was ook voor mij de aanleiding om meer werk van haar te gaan lezen:)