Skip to content

Categories:

Murakami

Vlinders

“Hundreds of butterflies flitted in and out of sight like short-lived punctuation marks in a stream of consciousness without beginning or end.”

Haruki Murakami, 1Q84 h [FB 26/2/2016]

Books


FB 7/5/2017I29/3/2017

De olifant verdwijnt

De verhalen van Murakami gaan over het moderne leven. De hoofdpersoon gaat naar zijn werk, krijgt bezoek van een vriend en haar nieuwe partner, zoekt in een steegje naar de kat die vermist is of kijkt naar een olifant in zijn kooi.

Door de gewoonheid van het alledaagse identificeer je je met de hoofdpersoon en en dan wordt het ongewone gewoon: Het werk van de man bestaat uit het maken van oren voor olifanten, de nieuwe vriend is een pyromaan, de kat is verdwenen en gezien door een vrouw die ook verdwijnt.

Je leest over een olifant die uit zijn kooi is verdwenen, terwijl de ketting en de kooi nog intact zijn. Je gelooft de observatie van de hoofdpersoon onvoorwaardelijk. De olifant is verdwenen.

Als je dit stadium hebt bereikt dan ben je gevallen voor de fabuleuze vertelkunst van Murakami.

(FB 7/5/2017)

Slaap

Boeken met illustraties hebben altijd voor mij een bijzondere aantrekkingskracht gehad. Daarom ben ik al bij voorbaat enthousiast over het verhaal ‘Slaap’ van de Japanse schrijver Murakami.

Het verhaal gaat over een vrouw die al 17 dagen niet heeft geslapen. In deze nachtelijke uren besluit ze om te gaan lezen. Maar ze heeft geen last van deze gemiste uren slaap, maar voelt zich daarentegen uitstekend.

Haar man en zoon slapen als rozen en krijgen hiervan niets mee. Maar naarmate het verhaal vordert, wordt de lezer steeds meer meegetrokken in de surrealistisch werkelijkheid.

Prachtig zijn vooral ook de tekeningen van Kat Menschik. Ze vormen zo’n mooi en onlosmakelijk geheel met het verhaal, dat het lijkt alsof ze organisch met elkaar verbonden zijn en de afbeeldingen als bij een transfusie zuurstofrijk bloed in de aderen van de roman laten stromen.

(FB 29/3/2017)

Fear and anger/Coldness

‘You have to overcome the fear and anger inside you,” the boy named Crow says. “Let a bright light shine in and melt the coldness in your heart.’

Haruki Murakami, Kafka on the Shore

(FB 22/3/2016])

Haruki Murakami, Kafka on the Shore

‘With my eyes closed, I would touch a familiar book and draw its fragrance deep inside me. This was enough to make me happy.’

Haruki Murakami, Norwegian Wood

(FB 18/4/2016)