Skip to content

Categories:

Némirovsky

Suite Française

De film Suite Française is gebaseerd op het gelijknamige boek van Irène Némirovsky. Het boek bleef meer dan 60 jaar ongepubliceerd totdat haar dochter het uitgaf.

Némirovsky schreef en publiceerde al vanaf jonge leeftijd. Maar toen het antisemitisme opkwam in Parijs vertrok ze met haar man en hun beide dochters Denise en Elisabeth naar het platteland. Daar werkte ze aan het manuscript van een werk dat uit 5 delen zou gaan bestaan. Maar zover kwam het niet, want in juli 1942 werd ze opgepakt en naar Auschwitz gebracht. Ze overleed er in augustus. Haar man probeerde nog om haar vrij te krijgen, maar werd zelf ook gearresteerd en in Auschwitz omgebracht. Hun beide dochters hadden ze al eerder ondergebracht in een klooster. De dochters overleefden de oorlog met als nalatenschap de koffer met de manuscripten van hun moeder.

Pas in 1997 besloot Denise (na de dood van haar zus Elisabeth en 55 jaar na de dood van haar moeder) om het manuscript in de koffer te publiceren. Het verscheen in 2004 en werd hierna verfilmd.

Het verhaal speelt zich af in 1940 toen een Frans dorp door Duitsers werd bezet. Een vrouw wiens man aan het front vecht woont in bij haar schoonmoeder. Ze moeten in het huis een Duitse officier herbergen. Tussen hen ontwikkelt zich een verhouding en hij helpt haar uiteindelijk om te vluchten naar Parijs met een man die ter dood is veroordeeld. Ze zien elkaar niet meer terug. Wat rest is alleen het muziekstuk dat hij componeerde en voor haar achterliet: Suite Française.

(FB 30/4/2016)