Skip to content

Categories:

Owen

Bevrijding

Wilfred Owen (1893-1918) vocht als militair tijdens de Eerste Wereldoorlog in Engeland en Frankrijk. Door traumatische ervaringen kreeg hij de diagnose ‘shell shock’ en werd hij opgenomen in het Craiglockhart War Hospital in Edinburgh. Daar ontmoettte hij een andere dichter Siegfried Sassoon. Zijn arts moedigde hem aan om over zijn oorlogservaringen te schrijven om zich ervan vrij te maken:
‘It seemed that out of battle I escaped.’ (In: Strange Meeting).

Sassoon las en becommentarieerde zijn werk. Eenmaal genezen ging Owen terug naar het front in Engeland en daarna naar Frankrijk. Sassoon was weer naar huis gestuurd en Owen zag het als zijn morele plicht om zijn rol aan het front over te nemen. Hij overleed op 4 november 1918 in Ors in Frankrijk (een week voor de wapenstilstand). Hij behoort nu evenals Sassoon tot de zogeheten War Poets. Het werk van Owen werd pas na zijn dood uitgegeven. Sassoon overleefde de oorlog en kon zijn eigen werk redigeren: ‘And, fighting for our freedom, we are free.’ (In: Absolution)

Over hun kennismaking in de kliniek in Edinburough gaat het boek van Pat Barker ‘Regeneration’ (1991). Het is vertaald als: ‘De weg der geesten.’Ik heb vanmorgen ook de verfilming gezien: ‘Behind the lines’. Voor wie meer wil weten over hun ontmoeting is er ook nog het toneelstuk: ‘Not About Heroes’ van Stephen MacDonald. Intrigerend is, dat Owen alle oorlogen als één oorlog zag en dus kan ik vandaag beweren, dat onze bevrijding ook een algehele bevrijding is.

(FB 5/5/2016)