Skip to content

Categories:

Porter

Een ding met veren

In de novelle ‘Verdriet is een ding met veren’ schrijft een man een boek over Ted Hughes en zijn kraai. Maar als zijn vrouw overlijdt ten gevolge van een val op haar hoofd en hij alleen achterblijft met zijn twee zoontjes is het de kraai die zijn intrede doet in zijn leven. Hij is het symbool van het verdriet, het ding met veren.

Dit debuut van Max Porter, redacteur van Granta, is niet autobiografisch en het is wrang om te lezen, dat hij voortdurend moet bevestigen, dat zijn eigen vrouw nog leeft en kan zorgen voor hun zoontjes. Het is een literair relaas over verdriet en verlies, dat iedereen helaas vroeg of laat mee moet maken.

De teksten hebben drie vertellers: de vader, de jongens en de kraai. Als het verdriet draaglijk is geworden, besluit de kraai om ‘op te krassen’.

Voor Ted Hughes fans is dit een mooi verhaal, dat niet vernieuwend is en evenmin zo veelbelovend en briljant als het wordt gepresenteerd. De recensie over het boek van de vader is ook op deze novelle van toepassing: ‘Het biedt geen enkel nieuw inzicht, noch in Hughes noch in diens poëzie, en zal daarom zeker in de smaak vallen bij de verstokte fans van de dichter en zijn werk.’ Daarin heeft Porter gelijk gekregen.

(FB 10/4/2016)