Skip to content

Categories:

Sjisjkin

Robert Walser

‘Er is een bekende foto van Robert Walser, genomen op de plek waar hij is gestorven: winter, een witte berghelling, sporen in de diepe sneeuw, een man, achterovergevallen, met uitgestrekte armen. Zijn oudemannenhoed is van zijn hoofd af gevlogen. Zo werd hij door kinderen gevonden tijdens hun kerstwandeling.’ Michaïl Sjisjkin, Jas met halve centuur. In: De kalligrafieles.

Als je op deze zonnige dag de lezer met dit winterverhaal binnen kunt houden, weet te boeien en een gevoel van kilte kunt bezorgen dan ben je een groot schrijver.

(FB 9/4/2017)

Krekel en mier
Het verhaal is van oorsprong een fabel van Aisopus, die een nieuw leven kreeg in herschreven vorm in het werk ‘Les Fables’ van Jean de La Fontaine. De krekel zingt en de mier werkt.
De jongen uit het eerste verhaal vergelijkt zijn moeder met de krekel uit de fabel: ‘Ze heeft haar hele leven niets anders gedaan dan zingen – zoals de krekel uit het bekende sprookje. Alleen was in het leven van de mieren, die in het kamp een Babylonische mierenhoop tot de hemel toe aan het bouwen waren en daarna in stof veranderden, haar zang niet minder belangrijk om te overleven dan het aanleggen van wintervoorraden. Zij was de spreekwoordelijke kaars die -al was het maar een beetje – hun duisternis verlichtte.’ Michaïl Sjisjkin, De kalligrafieles

(FB 9/4/2017)