Skip to content

Categories:

Strachey

Carrington is een bijzondere film over twee exceptionele leden van de Bloomsburygroep: de schilderes Dora Carrington (1893-1932) en de schrijver Lytton Strachey. Het is gebaseerd op het eveneens prachtige boek van Michael Holroyd over Strachey.

Carrington (haar voornaam liet ze weg) had een platonische vriendschap met de homosexuele Strachey met wie ze ging samenwonen. Ook tijdens haar kortstondige huwelijk bleven ze samen. Wat deze film bijzonder maakt, is dat het de schrijver van ‘Eminent Victorians’, die ooit Virginia Woolf ten huwelijk vroeg, op eminente wijze tot leven brengt. Het geeft ook een indringend psychologisch portret van Carrington, die haar professie boven zorgtaken en moederschap stelde en voor wie Lytton een oudere mentor was, die haar kennis bijbracht van literaire werken.

Carrington’s bekendheid kwam overigens pas na haar zelfgekozen dood door de biografie van Holroyd uit 1967, haar brieven die in de jaren 70 werden gepubliceerd en de fim Carrington uit 1995, die samenviel met een overzichtstentoonstelling van haar werk. Zo kun je stellen, dat de belangstelling voor haar leven de belangstelling voor haar kunst heeft vernieuwd. Haar prachtige portret van Strachey toont evenwel aan, dat deze waardering alleszins gerechtvaardigd is.

(FB 9/7/2017)