Skip to content

Categories:

Uddenberg

Man en kat

‘De oude man en de kat’ van de Zweedse emeritus hoogleraar psychologie Nils Uddenberg is een aardig, leuk geïllustreerd boekje over de relatie tussen mens en dier. De hoofdpersoon (Uddenberg zelf) heeft zich voorgenomen om nooit een huisdier te nemen, maar dan besluit een kat bij hem en zijn vrouw te gaan wonen. Over de wederwaardigheden die hierop volgen gaat dit werk.

Het probleem met dit boek vind ik echter de pedante toon (“Kattenluiken blijken een wetenschap op zich te zijn.”), de stroeve stijl (“Hoe dan ook spreekt Poes onze zintuigen aan anders had ze nooit mogen blijven.”) en de vele herhalingen (p.80: “Onze kat maakt nu ruim een half jaar deel uit van ons gezin, maar ze heet nog altijd Poes.).

Op zijn best is Uddenberg als hij zijn psychologisch inzicht toepast en constateert, dat hij van Poes houdt, maar zij waarschijnlijk niet van hem (zie de foto).

 

Uddenberg is overigens een aardige, intelligente man, maar ook een pedante kletskous (“Ratten kunnen bijten, ze poetsen nooit hun tanden en een beet kan lelijk ontsteken.”), die zich ook nog serieus afvraagt of de ziel van de kat in de staart zit.

Ik hoop dan ook voor Poes dat ze zich af en toe uit de wurggreep van zijn goedbedoelde, maar ellenlange causerieën kan bevrijden.

(FB 3/6/2017)