Skip to content

Categories:

Wiesel

Elie Wiesel (1928-2016) overleefde de holocaust (Auschwitz en Buchenwald). Na de bevrijding en tijdens zijn verblijf in Frankrijk was het de schrijver François Mauriac, die hem ertoe aanzette om zijn ervaringen op te schrijven.

Zijn hele leven heeft in dienst gestaan van het op papier zetten van zijn ervaringen. Hij staat dan ook bekend als de archivaris van de Holocaust. En hoewel ‘Nacht’ (onderdeel van een trilogie) zijn bekendste en beste werk is, zijn de mémoires, vooral het eerste deel ‘All Rivers Run to the Sea’, misschien wel het meest interessante.

Hij beantwoordt hierin ook de vraag of het blijven schrijven over de holocaust wel zinvol is en hoelang hij hiermee door blijft gaan met de volgende woorden: ‘Even if I wrote on nothing else, it would never be enough, even if all the survivors did nothing but write about their experiences, it would still not be enough.’

Triest om te vernemen, dat hij op zaterdag 2 juli 2016 is overleden. Hoopvol is enkel dat het een aansporing betekent om zijn boeken te lezen en herlezen en voor Uitgeverij J.M. Meulenhoff om het autobiografische deel ‘Alle rivieren stromen naar zee’ opnieuw uit te geven.

(FB 3/7/2016)